(ظَهَرَ الْفَسَادُ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا کَسَبَتْ أَیْدِی النَّاسِ لِیُذِیقَهُمْ بَعْضَ الَّذِی عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ یَرْجِعُونَ)؛
«به خاطر دستاورد مردم، تباهى در خشکى و دریا آشکارشد؛ تا (سزاى) بعضى از آنچه انجام دادهاند را به آنان بچشاند؛ باشد که آنان بازگردند»
نکته ها و رهنمود ها :
1.آیه فوق بر این امر تاکید دارد که جهان، حاوی عناصری پراکنده و بدون ارتباط با یکدیگر نیست، بلکه اجزای مختلف این عالم در تعامل نزدیکی با هم به سر می برند، به گونه ای که رفتار یک بخش از این عالم می تواند نتایج مثبت و منفی در بخش های دیگر بیافریند.
2.هر چند خدواند رزاق است و روزی بندگان را تامین می کند اما اگر انسان ها از راه دین الهی تخطی کنند، آسمان و زمین نیز درب نعمت های نهفته در خود را به روی بشر می بندد چرا که بزرگترین نعمت خداوند ارسال پیامبران و امامان و نازل کردن کتب آسمانی به عنوان نسخه هدایت و سعادت بشر است. اما وقتی انسان از این بزرگترین نعمت الهی (دین) غفلت می کند و چشم خود را به روی دستورات دین می بندد، آسمان ها و زمین نیز این انسان غافل را فراموش می کند و رفاه و آسایش از وی سلب می کند.
3.جهان غرب علی رغم زرق و برق مادی چشم گیرش، دچار بحران های فراوانی از لحاظ اخلاقی و اقتصادی است. ایجاد یک جامعه با تضاد طبقاتی شدید به صورتی که فاصله فقیرترین از غنی ترین فرد جامعه، در بالاترین سطوح خود قرار دارد، محصول غفلت از تعالیم دینی است که ثروتمند شدن و رفاه و آسایش جمعی را به بهای نابودی دیگران ایجاد می کند. ظهور بی خانمان ها و فقرا در حاشیه مجلل ترین شهرهای اروپایی نشان دهنده همان تباهی و فسادی است که از رفتارهای اقتصادی و اخلاقی مردم حاصل شده است.
- ۹۳/۰۳/۱۱