در بند 35 برنامه چهارم سند چشم انداز بیست ساله توسعه کشور این گونه آموده است: "فراهم نمودن زمینه هاى لازم براى تحقق رقابت پذیرى کالاها و خدمات کشور در سطح بازارهاى داخلى و خارجى و ایجاد ساز و کارهاى مناسب براى رفع موانع توسعه صادرات غیرنفتى."
با توجه به این بند این سوالات مطرح می شود که زمینه های لازم برای تحقق رقابت پذیری کالاها و خدمات کشور در سطح بازارهاى داخلى و خارجى چیست؟ چگونه موانع رقابت و ضعف های رقابتی برطرف می گردند؟ موانع صادرات محصولات غیر نفتی چیستند و چگونه مرتفع می گردند؟
وضعیت های رقابت کامل و انحصار کامل وضعیت های فرضی اند و در واقعیت رخ نمی دهند و همه اقتصاد های جهان در میان این دو قرار می گیرند. هر چه میزان رقابتی بودن یک بازار بیشتر باشد میزان تولید و کیفیت تولید افزایش می یابد و از قیمت آن تا حد زیادی کاسته می شود اما در وضعیت انحصاری شرایط بر عکس است.
بازار رقابتی باعث بهبود محصولات تولیدی و میزان آسایش و رضایتمندی مردم می شود و قدرت کشور را نیز در مواجهه با اقتصاد های دیگر افزایش می دهد. لذا ضروری است که هر چه بیشتر به این سمت حرکت کنیم.
مهمترین و ابتدایی ترین شرط برای شکل گیری اقتصاد رقابتی، خصوصی سازی و خروج دولت از عاملیت طرح های اقتصادی تا حد امکان است به نحوی که دولت تنها نقش ناظر و تنظیم کننده بازار را داشته باشد نه اینکه به عنوان یک رقیب قدرتمند در عرصه حضور یابد.
حضور دولت ضمن ایجاد رانت و فساد، انگیز بخش خصوصی را نیز برای ورود به حوزه های اقتصادی کاهش می دهد و روزبروز اقتصاد کشور را به سمت انحصار بیشتر هل می دهد.
در کنار این عامل می توان از بازنگری و تسهیل قواعد و قوانین اقتصادی، حمایت از بنگاه های تولیدی نوپا، لغو تمام امتیازات و معافیت هایشرکت های دولتی و حمایت های مالی و ارائع تسهیلات تولیدی نیز نام برد.
در مجموع برای رقابتی شدن بازار بایستی تمتمی موانع تولید برطرف گردد و شرایط برای ورود و سود آوری سرمایه های جدید مهیا گردد. در این صورت نه تنها بازار رقابتی داخلی شکل می گیرد بلکه با ارتقای سظح کیفی تولیدات امکان صادرات و رقابت در بازارهای بین المللی را نیز پیدا خواهیم کرد.
- ۹۳/۰۲/۳۱